Til fods i Slagelse | Vandreruter i Slagelse og omegn

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Til fods i Slagelse | Vandreruter i Slagelse og omegn
Råd og vejledning
01 October 2021

Til fods i Slagelse | Vandreruter i Slagelse og omegn

Den 13. november 2021 slår vi dørene op til en helt ny, stor kombineret outdoor- og løbebutik i Slagelse.

Og det er ikke tilfældigt, at det lige blev Slagelse. Fantastiske natur med fine søer, flotte skove, mountainbikespor, vandruter, løberuter og generelt mange muligheder for at være i naturen. Vi glæder os til at åbne i de skønne omgivelser.

Asger M-O Beyer, som du kan møde i butikken i Slagelse, har samlet en håndfuld af sine yndlingsruter, der sætter to streger under alle de oplagte vandremuligheder, som vores nye butik vil ligge midt i.

Fodsporet til Næstved eller Skælskør

En nedlagt togbane fra Slagelse St. er i dag starten på ruten. Følger du Hjertestien, der er 40 km lang, vil du undervejs møde hundeskov, sheltere, vandposter, toiletter og landsbyer med indkøb. Når du helt til enden, kommer du lige forbi den gamle, traditionsbundne kostskole Herlufsholm, der i 1300-tallet lå som en murindhegnet fæstning på en ø omgivet af sø og mose.

Du kan tage stien i bidder, hvis du ikke vil gå hele længden. Vejen er asfalteret og har vejbumme ved hver krydsende landeveje. Du møder krydsende åer og til tider finder dig i skyggen af større læhegn eller mindre skove. Naturen består af marker på hver side med fremragende udsigt.

Vejen er kun for cyklister og fodgængere. I byerne, du møder på vejen, vil der oftest være offentlig transport.

I den lille by, Dalmose, vil du kunne dreje til af langs et sidespor, der fører til havnebyen, Skælskør. En fremragende destination med en rig kultur og suveræne muligheder for at fejre turen med en is, mens du ser på skibe og både i havnen.

I Skælskør er der også mulighed for at gå en tur rundt om Noret eller tage en færge ud på fjorden.

Slagelse_Blogfod

Tissø rundt / Naturpark Åmosen

Tissø er Danmarks fjerdestørste sø. Den er omringet rørskove, hvor massevis af fuglearter strømmer til for at yngle. Søen ligger i Stor Fuglede, 23 km uden for Slagelse. Du kan gå søen rundt langs landevejen. Her kommer du til tider helt tæt på vandet, og da søen er et fuglereservat, har du gode chancer at se en havørn, fiskeørn eller en masse træk- og vadefugle. Ruten rundt er ca. 20km

Naturpark Åmosen er et oplagt sted at starte din tur. Naturparken har deres egen minivandrerute på 3,5km, hvor du kommer godt rundt i landskabet. Der er en lille håndfuld shelterpladser, du kan booke, der er et højt fugletårn inden søen og en umådeligt flot udkigsbygning gemt i sivene langs vandkanten, hvor du går ud på planke-broer.

Stedet har en arv fra vikingetiden, og det tema går igen i museumsbygningerne. Ude på marken er der opridset to boliger fra samme tid.

P-pladser, toilet og frisk vand findes ved museet.

Slagelse_tisow

Militærmarch fra Lorup til kasernerne og retur

En 12-13km lang tur, hvis du går eller løber frem og tilbage. Underlaget er grus og asfalt.

Ruten går igennem en herlig skov med store træer på hver side af vejen. Du har mulighed for hvil og afstikkere efter behov. Du kan snildt risikere, at der er en soldat eller to i buskadset, men området er åbent hele året med undtagelse af enkelte dage, hvor garderen holder øvelse. De har selvfølgelig førsteret til området, da den første halvdel af turen fra kasernerne, er deres træningsskov. Det er markeret ved gul/sort-stribede stolper i skellet.

Starter du ved Kasernen er det nemmest at komme dertil med bus, cykel eller til fods, starter du i den anden ende er det nemmest med eget transportmiddel.

Slagelse_Blog_soldatermarken2

Glænø rundt

Glænø starter med en 450 meter lang dæmning, og når du krydser den, lander du ved en ko-fold. Herfra kan du forsætte ad hovedvejen eller dreje til venstre ad skovstien. Skoven er klart at fortrække, her kan du langs vejen skimte vandet imellem træerne, og stien fører ud mod stranden og klinten, for så at vende hjem over landet igen. På vejen hjem er der et ishus på vejen (i hvert faldet om sommeren).
Turen består af slyngende landeveje og i selskab med kvæg i indhegning. På Glænø finder du et Natura 2000 projekt, hvor de har sat klokkefrøer ud i landskabet. Deres fine og høje kvæk kan du især høre over sommeren fra maj-juli.

Slagelse_Blog_gl_n_

Myreskoven

Myreskoven mellem Lorup og Stenstrup er en lille blandingsskov med forskellige træsorter, og det betyder gode muligheder for at finde svampe i efteråret.
Skoven hedder Myreskoven, fordi den er hjem for en del store myretuer - nogle helt op i menneskehøjde (som skal man helst lade stå i fred). Du går på grus igennem hele turen. Starter du i Stenstrup, kan du få dig en god vandretur hele vejen tilbage til Sørbymagle eller helt til Slagelse (10-15km) uden at forlade skoven i lang tid ad gangen. Det kræver en smule stedsans og lokalkendskab - eller kort og kompas.
Du kan også få en fantastisk løbetur på stierne i den flotte skov eller bare defilere rundt skovbunden og nyde roen.
Der er blandt andet adgang til fods fra Stenstrupvej lige efter Plessens Overdrev - dog uden parkering.

Slagelse_Blog_jyderuup

Tystrup og Bavelse Sø

Tystrup Sø ligger i nærheden af Sorø. En af Susåens grene løber ud her og området er meget præget af de rullende bakker, som istiden har efterladt. På den ene side af søen ligger Tystrup landsby. Lige inden du når landsbyen, finder du en rasteplads med flot udsigt over vandet mod Suserup Skov.
Senere på ruten er der i sommerperioden mulighed for at købe is ved Hørhaven og her kan du tage endnu et kig ud på søen. Du har også mulighed for at leje en teltplads og overnatte.
På den anden side er der en stor skov, Næsby Skov. I skoven ligger Næsbyholm Gods, som fra 1575 og 1620 var ejet af Steen Brahe, der var bror til den verdensberømte danske astronom Tycho Brahe. Godset og skoven omkring er i sig selv et besøg værd.
Vil du tage ruten rundt er der cirka 30 kilometer. Undervejs er der mulighed for en masse fuglekiggeri, fiskeri og at sanke urter og bær. Der er enkelte steder, hvor du kan hoppe i vandet, mest populært er Frederikskilde strand. Der er også mulighed for kanosejlads på Susåen.
Et populært pausested er Munkedamshuset som ligger i Broby Vesterskov, der for øvrigt er hjemsted for flere langdysser fra stenalderen. Ved Sorø Golfklub kan du købe lidt at drikke og spise. Turen starter og slutter ved Kongskilde Naturskole

Slagelse_Blog_tyrstrup

Suserup skov

Skoven er en af Danmarks fineste skove og er noget af det tætteste, vi kommer på en urskov i Danmark. Suserup Skov har stået urørt siden slutningen af 1800-tallet, men skoven er mindst 6000 år.
Når træerne falder i skoven, får de lov til at ligge og gå til. Det er til stor glæde for svampe, insekter, bakterier, der får lov til at tage sig af resterne. Skoven er blandet løvskov med alt fra vilde pærer og skovæbler - sået af naturen selv. De ældste træer er op mod 400 år gamle. Hvis man gerne vil opleve vild og sjælden natur, er det stedet!
Suserup Skov er et vigtigt forskningsområde. Du må derfor kun færdes på stierne, som fører rundt i hele skoven. Skoven er ejet af Stiftelsen Sorø Akademi.

Slagelse_Blog_suserup

Jyderup stien, Hjembæk – Jyderup – Møllesø - Kongskilde Friluftsgård

Du kan her få lov til at vandre, løbe eller cykle 53 kilometer. Stien går fra Svinninge St. til naturområdet Kongskilde fem kilometer uden for Sorø. Stien går igennem både skov og over asfalteret veje. Undervejs får du mulighed for afstikkere i de landsbyer, du går i gennem, hvis du har brug for proviant. Her får du en tur med små søer, opdyrket landskab, en masse små landsbyer og enkelte seværdigheder fra stenalderen.

Slagelse_Blogkonskildejpg

Studentersøen/skoven rundt

Lille hyggelig familietur, let tilgængelig i bil, på cykel og til fods.

En lille sø, som giver dig mulighed for en hurtig tur i fri. Skoven, der omringer søen, er lys og åben. Det er dog let at bevæge sig længere ind i det grønne og gøre turen længere efter behov. Vælger du hovedstier får du en let og flad rute, som alle kan være med på. Laver du en afstikker har du mulighed for at få flere højdemeter i benene.

Kommer du fra centrum og parkerer ved motionsklubbens faciliteter, så finder du en shelterplads lige på anden side af søen. Fortsætter du over bakken er der en mindre sø med teltpladser, et enkelt shelter og to bålpladser (medbring selv brænde). Der er adgang til to toiletter ved restpladsen.

Slagelse_BlogStudenter

Trampestien Tude Ådal

Ved adressen Bildsøvej 185, 4200 Slagelse kan du parkere bilen og starte på Trampestien Tude Ådal
Denne rute er 4-5km lang og går langs Tude Å udover markerne og over til Trelleborg. En grussti smyger sig igennem landskabet i takt med åen, der er enkelte hegn/låger undervejs, men ellers bare en masse flot natur på begge sider, samt udsyn til åen på venstre hånd. Nogle steder kommer du tæt på vandet og af samme årsag kan der være ret vådt i området.

Trelleborg er et besøgscenter med et museum, cafe og en lille butik. Det er bygget i nærheden af en gammel ringborg, som du kan gå ud se og forestille dig, at du var der eller bare funderer over, hvordan de havde det dengang.
På arealet går der får, og imellem borgen og museet er der opført en kopi af et af langhusene, som man kan gå i læ i og se opbygningen inde fra. Det er virkeligt flot lavet. Naturen er meget præget af bølgende marker og bakker samt den snoede Tude Å.
I sommerhalvåret er der en masse arrangementer på plænen af forskellig art
Her er offentlig transport og toiletter koblet til stedet

Slagelse_Blog_trelle

Rigtig god tur!

Tekst og billeder af Asger M-O Beyer

Råd og vejledning
Posted: October 01, 2021
Categories: Vandring
Forfatter: Eventyrsport Blogger